Yaşam

İnsan Emeği ve Grev Konusunda İzlemeniz Gereken 25 Film

Emeğin ve grevlerin önemini vurgulayan, mutlaka izlemeniz gereken 25 filmi sizler için derledik. Bu sinemalar emeğin maliyetini, işçi haklarını ve grevlerin toplum üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor. Kadronun emeğini, hak arayışlarını ve bu süreçte yaşadıkları zorlukları anlatan bu filmler, emek ve grev meselelerine farklı bir bakış açısı getiriyor. Bakalım listede neler var!

25. Tout Va Bien (1972)

İmdb: 6.5

Özet: Film, Amerikalı bir kadın gazeteci ile Fransız reklamcı/yönetmen kocasının gözünden çarpıcı bir fabrikada yaşananları anlatan radikal bir başyapıt olarak değerlendirilirken, 1973 yılında Berlin Interfilm Ödülü’nü kazandı.

Yönetmen: Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Gorin

Oyuncular: Jane Fonda, Yves Montand, Vittorio Caprioli

24. Alevlerde Doğmak (1983)

İmdb: 6.5

Özet: Yakın gelecekte geçen filmde, ABD’de sosyalist bir toplumda kadınların bakış açısı ele alınmaktadır. En muhafazakarından en devrimcisine kadar pek çok kadın grubunun işlendiği sinemada, kadınların güç, tanınma ve etkileme açısından erkeklerle eşitlik isteyip istemedikleri inceleniyor.

Yönetmen: Lizzie Borden

Oyuncular: Honey, Adele Bertei, Jean Satterfield

23. Huzursuzluk (2022)

İmdb: 6.7

Özet: Unrueh, bir saat fabrikasında işe alınan Josephine’in hikayesini anlatıyor. Josephine, mekanik bir saatin merkezindeki dengeyi hareket ettiren küçük bir parça olan balans çarkı ekseninin imalatı konusunda eğitim almıştır. Genç adam, yeni işinde maaşını almadan önce köydeki hayatını finanse etmek için yerel bir bankadan borç alır. Kısa bir süre sonra Josephine, anarşist saatçi işçilerinin yerel hareketi olan Jurassic Federation’a katılır ve köy ve fabrika içinde iş organizasyonu ve malların dağıtımı ile çatışır.

Yönetmen: Cyril Schäublin

Oyuncular: Clara Gostynski, Alexei Evstratov, Nikolai Bosshardt

22. Araba (2014)

İmdb: 6.7

Özet: Kıdemli kasiyer ve iki çocuk annesi Sun-hee, bekar bir anne olan Hye-mi ile büyük bir perakende süpermarkette çalışmaktadır. Her ikisi de emeklilik yaşına yaklaşan bir temizlikçi kadın olan Soon-rye ile arkadaştır ve hepsi geçici işçidir. Sun-hee, sistemli bir işçi konumuna terfi ettirildiğinde çocuklarına daha fazlasını sağlayabileceği inancıyla özenle çalışan örnek bir çalışandır. Ancak, şirket patronları onlara tüm süreksiz işçilerin aniden işten çıkarılacağını bildirir.

Yönetmen: Boo Ji-young

Oyuncular: Yum Jung-ah, Moon Jung-hee

21. Kırmızı Mezmur (1972)

İmdb: 6.8

Özet: Hikâyesinde 19. yüzyılda Macaristan’da ortaya çıkan devrimci hareketlerden ilham alan Kızıl Mezmur, 1890 yılında geçen bir olayı konu alıyor. Macaristan’ın ovalarında yaşayan bir grup köylünün etrafında geçen hikâyede, yerel halk ortaya çıkar ve içinde yaşadıkları koşullara isyan eder.

Yönetmen: Miklós Jancsó

Oyuncular: Istvan Bujtor, Andrea Drahota, Gyöngyi Büros

20. 9’dan 5’e (1980)

İmdb: 6.9

Özet: Judy Bernly, Violet Newstead ve Doralee Rhodes sıradan bir şirkette çalışan üç kadındır. Bu işyerinde sıra dışı olan tek şey bencil, cinsiyetçi ve yalancı patronlardır. Judy, Violet ve Doralee, işverenleri için güzel bir oyun oynamak üzere güçlerini birleştirecekler.

Yönetmen: Colin Higgins

Oyuncular: Jane Fonda, Dabney Coleman, Lily Tomlin

19. Ekmek ve Güller (2000)

İmdb: 7

Özet: Pilar Padilla’nın canlandırdığı Maya, Los Angeles’taki ofis binasında kapıcı olarak işe girer. Ancak zorlu çalışma koşullarından dehşete düşen Maya, adı bilinen bir kapitalist olan zalim işverenine karşı mücadeleye katılmak için Sam (Adrien Brody) ile iş birliği yapar.

Yönetmen: Ken Loach

Oyuncular: Adrien Brody, Pilar Padilla, Elpidia Carrillo

18. Germinal (1993)

İmdb: 7.1

Özet: Etienne Lantier, maden yatakları sayesinde geçimini sağlayan bir Fransız kasabasına yerleşen ve tek sorunu iş bulmak olan sıradan bir adamdır. Ancak kısa süre içerisinde Maheu ile tanışmasıyla hayatını kökten değiştirecek deneyimler yaşayacaktır. Ailenin küçük kızı Catherine’e umutsuzca aşık olurken, madende iş bulmasına yardım eden Maheu ile yakınlaşır. Tek endişesi maden işçilerinin ağır çalışma koşullarıdır.

Yönetmen: Claude Berri

Oyuncular: Renaud, Judith Henry, Miou-Miou

17. İpek Ağacı (1983)

İmdb: 7.1

Özet: Bir nükleer santralde laboratuvar teknisyeni olarak çalışan Karen Silkwood, ihmal sonucu radyasyona maruz kalır ve hayatı ciddi risk altındadır. Olayı araştıran bir gazeteciyle işbirliği yapan Karen, santraldeki hataları ortaya çıkarmaya kararlıdır. Ancak savaştığı güçler onun çok üzerindedir ve onu durdurmak için yapmayacakları hiçbir şey yoktur.

Yönetmen: Mike Nichols

Oyuncular: Meryl Streep, Kurt Russell, Cher

16. Bayan Harris Paris’e Gidiyor (2022)

İmdb: 7.1

Özet: Paul Gallico’nun sevilen romanından uyarlanan film, 1950’lerin Londra’sında Christian Dior’un özel tasarım elbisesine aşık olan ve riskli kararlar alan bir temizlikçi kadının hikayesini anlatıyor.

Yönetmen: Anthony Fabian

Oyuncular: Lesley Manville, Isabelle Huppert, Lambert Wilson

15. Dagenham’da Yapıldı (2010)

İmdb: 7.1

Sinopsis: Gerçek hayattan esinlenen ve feminist bir ittifakı anlatan Kadının Fendi’si izleyenleri kahkaha tufanına sürüklüyor. 1968’de İngiltere’de bir Ford fabrikasında geçen bir grup cesur kadın güçlerini birleştirir ve adalet için ayağa kalkar. Çabanın amacı, cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırarak erkeklerle eşit kazanç ve haklar elde etmektir.

Yönetmen: Nigel Cole

Oyuncular: Sally Hawkins, Bob Hoskins, Rosamund Pike

14. Kuzey Ülkesi (2005)

İmdb: 7.3

Özet: Bir grup kadın madenci, Minnesota’daki Eveleth Madeninde çok sıkıntılı koşullar altında çalışan First Lady’lerdir. Bu işi yaparken düşmanca durumlarla karşılaştıkları bir iş hayatı düzeni sağlamaya çalışırlar. Sayısız ve sonu gelmeyen hakaretlere maruz kalıyorlar. Kadın oldukları için asla istemedikleri fiziksel temaslarla uğraşmak zorunda kalıyorlar. Verdikleri emek gerçekten çok ağır ve işi devam ettirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Tüm zorluklarına rağmen.

Yönetmen: Niki Caro

Oyuncular: Charlize Theron, Frances McDormand, Sissy Spacek

13.Norma Rae (1979)

İmdb: 7.3

Konu: Norma Rae, yalnızlığıyla baş etmeye çalışan yalnız bir annedir. Dokuma işinde sıradan bir çalışan olarak çalışmakta ve yaşamak için bir amaç aramaktadır. Kendisine ait eski bir fabrikayı canlandırmak için harekete geçer. Ancak önünüzdeki yolda epeyce tehlikeli virajlar ve tonlarca sorun var.

Yönetmen: Martin Ritt

Oyuncular: Sally Field, Beau Bridges, Ron Leibman

12. Dünyanın Tuzu (1954)

İmdb: 7.4

Özet: Bu dramatik belgeselde New Mexico’daki madencilerin direnişine ve grevine tanık oluyoruz. İşçiler adım adım haklarını almak için mücadele ediyor. Öte yandan madenci eşlerinin grevdeki rollerinin önemi ve o dönemde feminizmin yükselişi tartışılıyor. Belgesel, Senatör McCarthy döneminde ‘kara liste’deki filmlerden biriydi.

Yönetmen: Michael Wilson

Oyuncular: Will Geer, David Wolfe, Juan Chacon

11. Öldürme Katı (1984)

İmdb: 7.4

Özet: The Killing Floor, 1919’daki Chicago ırk ayaklanmasına giden yıllarda et paketleme endüstrisinde orta ırktan bir işçi sendikası kurmak için mücadele eden Bill Duke liderliğindeki işçilerin zorluklarını vurguluyor.

Yönetmen: Bill Duke

Oyuncular: Damien Leake, Alfre Woodard, Ernest Rayford

10. Sefiller (2012)

İmdb: 7.5

Özet: Jean Valjean olarak bilinen 24601 numaralı mahkum hapishaneden salıverilir. Kendine yeni bir hayat kurmak ister ama Müfettiş Javert’in gölgesi onu hep takip eder. Jean Valjean, Fantine’in kızı Cosette’e bakmayı kabul ettikten sonra ikisinin de hayatı tamamen değişecektir. Fransız Devrimi’nin arifesinde geçen hikaye, devrimin her iki tarafının da yüzünü gözler önüne seriyor.

Yönetmen: Tom Hooper

Oyuncular: Hugh Jackman, Russell Crowe, Anne Hathaway

9. Mavi Yakalı (1978)

İmdb: 7.5

Sinopsis: Film, sendikalarından hırsızlık yapmaya karar veren ve bunun hayatlarını ve arkadaşlıklarını nasıl etkilediğini anlatan üç araba işçisi hakkındadır.

Yönetmen: Paul Schrader

Oyuncular: Harvey Keitel, Richard Pryor, Yaphet Kotto

8. İşçi Sınıfı Cennete Gidiyor (1971)

İmdb: 7.6

Öz: Sinema, bir fabrika çalışanının üretim sürecinde kolay bir araç olarak içinde bulunduğu durumu fark etmesini ve dolaylı olarak da sendikalarla mücadelesini anlatır.

Yönetmen: Elio Petri

Oyuncular: Gian Maria Volonte, Mariangela Melato, Gino Pernice

7. Billy Elliot (2000)

İmdb: 7.7

Özet: İngiltere 1984… Kuzeydeki madencilerin çalışma biçimleri nedeniyle greve gittikleri dönem… Billy Elliot, yaşına göre 11 yaşında olgun bir çocuktur. Babası ve ağabeyi ile birlikte grevlere katılıyor. Billy, kararlarını aynı yetişkin kararlılığıyla vermeye çalışır. Bir gün boksu bırakıp bale yapmak istediğini söyleyince ailesi ona karşı çıkar. Ancak Billy’nin yanı sıra kararını destekleyenler de olacaktır.

Yönetmen: Stephen Daldry

Oyuncular: Jamie Bell, Julie Walters, Gary Lewis

6. Gurur (2014)

İmdb: 7.8

Özet: 1984 yılında, şimdi 20 yaşında olan eşcinsel Joe, Onur Yürüyüşü’ne katılmak için Bromley’den Londra’ya gider. Gey erkek ve lezbiyenlerden oluşan bir grupla karşılaştığında hissettiği tereddüt yerini rahatlamaya bırakacaktır. Gethin’s Soho Kitabevi’nde halkın karşısına çıkan bu gençler aslında dönemin başbakanı Margaret Thatcher tarafından güzel sayılmıyor. Maden işçileri ise çalışma koşulları nedeniyle greve gitti. Kuzey İrlandalı aktivist Mark Ashton, ezilen iki kanadın birlik göstermesi gerektiğini savunuyor. Eşcinsel gençler bir İrlanda kasabasına yardım etmek için harekete geçerler ve samimi yardımları toplum içinde ödüllendirilir. Öte yandan iki kümede de güçlenmek istemeyenlerin sabotajı uzak değil…

Yönetmen: Matthew Warchus

Oyuncular: Bill Nighy, Imelda Staunton, Paddy Considine

5. İşçinin Ölümü (2005)

İmdb: 7.9

Özet: Geçimini sağlamak için en ağır şartlar altında çalışan üçüncü dünya ülkelerinin işçilerinin ve halklarının dramını gözler önüne seren çarpıcı bir belgesel.

Yönetmen: Michael Glawogger

4. Beş Perdede Jane Fonda (2018)

İmdb: 7.9

Sinopsis: Film, Jane Fonda’nın hayatını, kariyerini ve aktivizmini anlatıyor.

Yönetmen: Susan Lacey

Oyuncular: Jane Fonda

3. Organizatör (1963)

İmdb: 7.9

Özet: 19. yüzyılın sonunda Torino’da geçen Marcello Mastroianni, çarpıcı bir dokuma fabrikası işçisiyle bağlantı kuran bir emek aktivistini oynuyor.

Yönetmen: Mario Monicelli

Oyuncular: Marcello Mastroianni, Renato Salvatori, Annie Girardot

2. Şirket (2003)

İmdb: 8

Özet: 18. yüzyılın sonlarında ticari şirket organizasyon modelinin yasal olarak bir kişi olduğuna dair Amerikan yasal kararından bu yana, dünya çapında baskın bir ekonomik, politik ve sosyal güç haline geldi. Bu sinema, çeşitli örnek olay incelemeleri yoluyla düzen modelinin derinlemesine manevi incelemesini yapar.

Yönetmen: Mark Achbar, Jennifer Abbott

Oyuncular: Michael Moore, Chris Barrett, Noam Chomsky

1. Sekiz Saat Bir Gün Yaratmaz (1972)

İmdb: 8.3

Özet: Genç araç üreticisi Jochen, performans bonusu için iş arkadaşlarıyla savaşır. Sonra Marion ile tanışır. Her ikisi için de ilk görüşte aşk olur.

Yönetmen: Rainer Werner Fassbinder

Oyuncular: Gottfried John, Hanna Schygulla, Luise Ullrich

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler