Haber

Kastamonu’da 12 Bin Yıllık Siyez Buğdayı Araştırıldı

Kastamonu’nun İhsangazi ilçesinde 12 bin yıldır genetiği değişmeyen coğrafi işaretli siyez, Ordu’dan gelen heyet tarafından incelendi.

Kastamonu’da tarihi 12 bin yıl öncesine dayanan “Hitit buğdayı” olarak bilinen coğrafi işaretli siyez mercek altına alındı. İhsangazi ilçesinde yaklaşık 12 bin dekarlık alana ekilen ve buğdayın atası olarak bilinen siyez, Ordu’dan gelen heyet tarafından yerinde incelendi. Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Üretim Şube Müdürü Mustafa Kahveci ve ekibi, siyez otu üreticisi Yasin Ciğerci’yi ziyaret etti. Siyez buğday tarlasını ve değirmende bulgura dönüşmesini inceleyen Kahveci ve ekibi, Tarım ve Orman Bölge Müdürü Engin Bıyıklı ve genç çiftçi Ciğerci’den üretim ve pazarlama hakkında bilgi aldı. Siyez buğdayının tohumu daha önce Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “Mergüze” ve “Ata” isimleriyle tescillenmişti.

“Siyez buğdayında çok fazla üretim trendi var”

Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Üretim Şube Müdürü Mustafa Kahveci, siyez buğdayının cet tohumu olarak bilindiğini belirterek, “Ordu’dan Kastamonu’nun İhsangazi ilçesindeki siyez buğdayı üretim alanlarını ve atölyeleri görmek için geldik. Tarlalar ve yetiştirilen ürünler hakkında bilgi aldık. Siyez buğdayının işlendiği değirmenlerde bir ekiple toplantı yaptık.Siyeh buğdayı, halk arasında cet tohumu olarak biliniyor.Genetiği çok eskiden beri değişmeyen ve yepyeni halini koruyan bir tohum olarak göze çarpıyor. Besin değeri çok yüksek bir buğday türü olduğu gibi son zamanlarda siyez buğdayında da bir üretim trendi var” dedi.

“Siyez buğdayı işleyerek un haline getiriyor”

Ordu’nun yüksek rakımlı ilçelerinde siyez buğdayı ile ilgili çalışmaların olduğunu anlatan Kahveci, “Bu anlamda yüksek rakımlı ilçelerimizde siyez ile ilgili bir grup çalışma yapmayı planlıyoruz. İhsangazi’de Yasin abinin değirmenini gördük. Değirmen çabucak harman yerini bulur Harmanda işini ortaya koyar Değirmendeki gölette siyezleri ayırır Değirmende siyez buğdayını işleyip un haline getirir Ürettiği siyez unundan çok çeşitli ürünler üretir. erişte, makarna, un, tarhana, ekmek gibi katma değeri yüksek. Aklınıza gelebilecek her türlü işi burada yapabiliyorlar” dedi.

“Talebin artacağını düşünüyoruz”

Tarım olarak güzel işlerin yapıldığını kaydeden Kahveci, “Gerçekten burada çok güzel şeyler yapıldığını gördük. İnşallah hem sosyal medya hem de internet üzerinden siyez buğdayına olan talebin artacağını düşünüyoruz. Üretime değer veriyoruz. “Siyez buğdayını sadece ülkemizde değil yurt dışında da tanıtarak hak ettiği yere gelmesini sağlayacağız. Bunun için elimizden geleni yapacağız” dedi.

“İhsangazi’nin tarihine ve kültürel değerlerine önemli katkı sağlıyor”

Çiftçi Yasin Ciğerci, siyezin 12 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Siyeh buğdayı, sağlıklı beslenmeye katkı sağlayan değerli bir tahıl türü. İhsangazi’de 12 bin yıldır genetiği değişmeyen Cet tohumlu siyez buğdayı, klasik tarımla yetiştiriliyor. formüle eder ve kalitesini korur.Tarımsal Üretim Şube Müdürü Mustafa Kahveci.” dedi.

Ciğerci, siyezin İhsangazi’nin tarihine ve kültürel değerlerine değerli katkılar sağladığını ve bölgenin kalbi sayıldığını sözlerine ekledi. – KASTAMONU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler